GOTT NYTT ÅR 2019

 

 

 

Välkommen till Norra Paipis Marthakrets

Norra Paipis Marthakrets startade sin verksamhet år 1946 och  firade 2016 sitt 70-årjubileum inom kretsen. Under de sjuttio åren har kretsen hållit på med allt möjligt. Den största satsningen är nog vävstugan som finns på vinden i ungdomsförenings hus, Videgård. Vävstugan är full av vävstolar och många Marthor har där vävt allt från traditionella mattor och linnedukar till kassar av videoband. I vävstugan har man allt från det att den blev färdig för ca femtio år sedan ordnat vävkurser i samarbete med Medborgarinstitutet i Sibbo. Vårt krypin används också till möten och förberedelser för olika evenemang.

Marthorna deltar flitigt i olika evenemang i byn, till exempel i ungdomsföreningens julstig till vilken marthorna kokar julgröt, på kommunens pensionärsdagar under vår- och höstmånaderna står marthorna för kaffe och tilltugg och ibland bjuds det på en lätt lunch. Vartannat år bjuder jägarna på älg- eller hjortsoppa och då är marthorna med och hjälper till med det praktiska. Marthorna ordnar också en kokkurs för barn varje sommar och före jul bakar vi pepparkakor med skolbarnen.

På våren, då kommunen har allmän städvecka har marthorna ryckt ut med sopsäckar för att städa vägkanter och allmänna platser i byn.

Vi försöker på allt sätt hålla oss à jour med det som händer omkring oss och hjälpa där det behövs. Normalt har kretsen möten varannan vecka under vår- och höstterminen, oftast hos någon medlem, men ibland också i vävstugan. 


 

 

Marthorna har ett gott samarbete med andra byföreningar som Norra Paipis Idrottsförening, Norra Paipis bykyrka och jaktlaget. Vi ordnar flere olika evenemang tillsammans, som till exempel älgsoppa, torgdag och julstig för barnen. Vi har två fadderbarn i Indien och vi stöder deras skolgång.

 

 

Norra Paipis Marthakrets 2018

 

År 2018 var igen ett livligt verksamhetsår, för att citera vår sekreterare Gigi ”har vi roligt jämt”. Representanter för kretsen deltog i Sibbo Marthaförenings vår- och höstmöte liksom i distriktets vår- och höstmöte. Höstmötet hölls i Söderkulla nya kyrka som vi då fick bekanta oss med.

Några Marthor var med på Marthornas kyrksöndag och kretsen höll också konsertkafe en kväll i juli vid gamla kyrkans klockstapel. Som tidigare år  bjöd marthorna på salt och sött med kaffe och saft på daghemmet Pikku Pirttis vårfest i maj.

NPI har redan i många år på våren ordnat frågesport för alla byföreningar och andra intresserade. Marthorna deltog med ett lag.

Nu var det igen älgsoppsår, Marthorna och jägarna bjöd byborna på älgsoppa i början av juni.

Årets stora projekt var renoveringen av vävstugan. Det var på tiden att den fick en ansiktslyftning eftersom vävstugan fyllde 50 år. Vävstolarna flyttdes från den ena väggen till den andra i den takt väggarna målades och taket fick ljus takpanel. Nu har vi en ren, fin och ljus vävstuga. Renoveringen blev klar till hösten då vävkursen igen inleddes.

Till de återkommande verksamheterna hör kokkursen för barn första veckan av sommarlovet. 18 barn  kokade mat och bakade under ledning av Anne-Maj och Erika . Nästa evenmang i turen är torgdagen i augusti som ordnas tillsamman med NPI. Tillställningen var välbesökt och många satt en lång stund i torgkafét och umgicks med varandra. I år hölls den sista pensionärersdagen redan den 29 november och Marthorna bjöd på risgrynsgröt med saftsoppa och jultårtor till kaffet. Lucia besökte också tillställningen.

Före jul var det igen tid för vår julauktion som hölls 4 december. Behållningen av auktionen var ett bra tillskott i kassan. Det traditionella pepparkaksbaket med skolbarnen ägde rum den 8 december och en massa pepparkakor bakades av 73 ivriga skolbarn. Pepparkakorna äts på skolans julfest och skolans Luciakaffe.

Julen närmade sig men ännu skulle julstigen gå av stapeln. Marthorna hade som vanligt kokat risgrynsgröt och jägarna bjöd på kaffe kokat över öppen eld. NPI stod för julgubbe och julgumma oliksom Lucia. Den 1,5 km långa spånbanan är vackert upplyst av tomtelyktor och evenmanget är mycket populärt speciellt bland barnfamiljer. Tyvärr var vädret inte det bästa, det var regn och rusk, men många deltog i alla fall.

Veckoslutet före jul delade Marthorna ut julblommor till alla bybor som har fyllt 80 år.

Marthorna har inte bara arbetat, på våren åkte vi till Fazers fabrik och fick proppa i oss godis. Vi besökte också Veteranmuséet i Nickby. Efter midsommar åkte vi österut på sommarutfärd tillsammans med Södra Paipis kretsen. Först besökte vi Novita garnfabrik och fick se hur bl.a. Sju bröder- och Nallegarnet tillverkas. Sedan kunde vi handla garn i fabriksbutiken. Lunch blev det i Fredrikshamn och efter lunchen fick vi en portion historia som flickskolans ledare fröken Hulkowius prestenterade under rundvandingen i staden. 

I vävstugan dunkar vävstolarna flitigt och tack vare Medborgarinstitutets kurs får vi många nya idéer till vävalster. Likaså finns det flitiga Marthor som stickar lappar till Moder Teresa filtar.

Under våren och hösten står Marthorna för trakteringen på pensionärsdagarna som ordnas i samabete med kommunen en gång per månad.

I slutet av året hade kretsen 44 medlemmar.

ETT JÄTTESTORT TACK TILL ALLA MARTHOR.

 

Aktuellt

Evenemang

Kommande verksamhet

18,3   Möte på Vävstugan kl. 19.00

24.3   Kyrksöndagen

28.3   Distriktets vårmöte på Solåsa i Kyrkslätt kl. 18.20

6.5    Utfärd till Tallinn

16.5   Pikku Pirtti

 

 

 

 

 

 

 

Hänt i kretsen

 

Sommaren inleddes med kokkursen för barn som är väldigt populär. Anne-Maj med hjälpledaren Erika kokade och bakade under en vecka med glada barn.

 

 

Vi gjorde en en utfärd tillsammans med Marthorna i Södra Paipis till Novitas garnfabrik i Koria och till Fredrikshamn där vi fick en fin guidning av flickskolans ledare fröken Hulkowius.

 

 

 

 

 

Sommarens största projekt var renoveringen av vävstugan. Väggarna målades och taket fick ny panel. Nu är utrymmet ljust och fint.