GOTT NYTT ÅR 2019

 

 

 

Välkommen till Norra Paipis Marthakrets

Norra Paipis Marthakrets startade sin verksamhet år 1946 och  firade 2016 sitt 70-årjubileum inom kretsen. Under de sjuttio åren har kretsen hållit på med allt möjligt. Den största satsningen är nog vävstugan som finns på vinden i ungdomsförenings hus, Videgård. Vävstugan är full av vävstolar och många Marthor har där vävt allt från traditionella mattor och linnedukar till kassar av videoband. I vävstugan har man allt från det att den blev färdig för ca femtio år sedan ordnat vävkurser i samarbete med Medborgarinstitutet i Sibbo. Vårt krypin används också till möten och förberedelser för olika evenemang.

Marthorna deltar flitigt i olika evenemang i byn, till exempel i ungdomsföreningens julstig till vilken marthorna kokar julgröt, på kommunens pensionärsdagar under vår- och höstmånaderna står marthorna för kaffe och tilltugg och ibland bjuds det på en lätt lunch. Vartannat år bjuder jägarna på älg- eller hjortsoppa och då är marthorna med och hjälper till med det praktiska. Marthorna ordnar också en kokkurs för barn varje sommar och före jul bakar vi pepparkakor med skolbarnen.

På våren, då kommunen har allmän städvecka har marthorna ryckt ut med sopsäckar för att städa vägkanter och allmänna platser i byn.

Vi försöker på allt sätt hålla oss à jour med det som händer omkring oss och hjälpa där det behövs. Normalt har kretsen möten varannan vecka under vår- och höstterminen, oftast hos någon medlem, men ibland också i vävstugan. 


 

 

Marthorna har ett gott samarbete med andra byföreningar som Norra Paipis Idrottsförening, Norra Paipis bykyrka och jaktlaget. Vi ordnar flere olika evenemang tillsammans, som till exempel älgsoppa, torgdag och julstig för barnen. Vi har två fadderbarn i Indien och vi stöder deras skolgång.

 

 

Hänt år 2017

2017 var ett livligt verksamhetsår. Representanter för kretsen deltog i Sibbo Marthaförenings vår- och höstmöte liksom i distriktets vår- och höstmöte. Kretsen var värd för distriktets vårmöte som hölls på Widegård i slutet av mars. Ca 80 Marthor från distriktet deltog. 

Några Marthor var med på Marthornas kyrksöndag och kretsen höll också konsertkafe en kväll i juli vid gamla kyrkans klockstapel. Som tidigare år  bjöd marthorna på salt och sött med kaffe och saft på daghemmet Pikku Pirttis vårfest i maj.

NPI har redan i många år på våren ordnat frågesport för alla byföreningar och andra intresserade. Marthorna deltog med två lag och det ena tog hem segern i hela tävlingen.

Till de återkommande verksamheterna hör kokkursen för barn första veckan av sommarlovet. 16 barn  kokade mat och bakade under ledning av Anne-Maj och Erika . Nösta evenmang i turen är torgdagen i augusti som ordnas tillsamman med NPI. Tillställningen var välbesökt och många satt en lång stund i torgkafét och umgicks med varandra. Före jul var det igen tid för vår julauktion som hölls i slutet av november. Behållningen av auktionen var ett bra tillskott i kassan. Det traditionella pepparkaksbaket med skolbarnen ägde rum den 4 december och en massa pepparkakor bakades av ivriga skolbarn. Pepparkakorna äts på skolans julfest, skolans Luciakaffe och en del blev över till pensionärsdagen i december då bsökarna också fick risgrynsgröt med saftsoppa.

Med anledning av att Finland fyllde 100 år arrangerades en  fest för hela byn den 5 december i bolag med NPI. Marthor och NPI:are lagade mat och på programmet var det sång, musik, festtal och trevligt umgänge. Festen avslutades med ett fint fyrverkeri.

Julen närmade sig men ännu skulle julstigen gå av stapeln. Marthorna hade som vanligt kokat risgrynsgröt och jägarna bjöd på kaffe kokat över öppen eld. NPI stod för julgubbe och julgumma oliksom Lucia. Den 1,5 km långa spånbanan är vackert upplyst av tomtelyktor och evenmanget är mycket populärt speciellt bland barnfamiljer.

Veckoslutet före jul delade Marthorna ut julblommor till alla bybor som är över 80 år.

Marthorna deltog i ett projekt som hade startats av gruppen Virkborg. Meningen var att sticka och virka filtar och sjalar samt sockor som sedan skulle delas ut till åldringar i Sibbo med anledning av Finlands 100-årsdag. Kretsen bidrog med 15 filtar, 7 sjalar och några par sockor. Totalt fick man i projektet över 200 gåvopaket till åldringari Sibbo.  Medlemmar i kretsen har därtill stickat många Moder Teresa filtar och sockor och mössor som skickats till ett barnhem i Viborg. Gull-Britt har stickat babyfiltar till barnsjukhuset i Helsingfors.

Marthakretsen har gett bidrag till Östnylands Lucia, julgåva till hjälpbehövande familjer i Sibbo, stipendier till byskolan och så har kretsen betalt skolgången för två flickor i Indien.

Marthorna har inte bara arbetat, på våren åkte vi på teater till Fallåker och på sommaren stod Södra Paipis kretsen i tur att ordna vår gemensamma utfärd som gick till Fiskars och Raseborgs sommarteater. Tyvärr var vädret inte det bästa, dagen var kall men stämningen god.

I vävstugan dunkar vävstolarna flitigt och tack vare Medborgarinstitutets kurs får vi många nya ideer till vävalster.

Under våren och hösten står Marthorna för trakteringen på pensionärsdagarna som ordnas i samabete med kommunen en gång per månad.

I slutet av året hade kretsen 42 medlemmar.

ETT JÄTTESTORT TACK TILL ALLA MARTHOR.


 

Aktuellt

Evenemang

Kommande verksamhet


21.1   Möte hos Gull-Britt kl. 19.00

31.1   Marthafesten på Träskberga kl. 18.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 

Hänt i kretsen

 

Sommaren inleddes med kokkursen för barn som är väldigt populär. Anne-Maj med hjälpledaren Erika kokade och bakade under en vecka med glada barn.

 

 

Vi gjorde en en utfärd tillsammans med Marthorna i Södra Paipis till Novitas garnfabrik i Koria och till Fredrikshamn där vi fick en fin guidning av flickskolans ledare fröken Hulkowius.

 

 

 

 

 

Sommarens största projekt var renoveringen av vävstugan. Väggarna målades och taket fick ny panel. Nu är utrymmet ljust och fint.