Norra Paipis Marthakrets

Hänt 2018

01.12.2018 kl. 21:45

År 2018 var igen ett livligt verksamhetsår, för att citera vår sekreterare Gigi ”har vi roligt jämt”. Representanter för kretsen deltog i Sibbo Marthaförenings vår- och höstmöte liksom i distriktets vår- och höstmöte. Höstmötet hölls i Söderkulla nya kyrka som vi då fick bekanta oss med.

Några Marthor var med på Marthornas kyrksöndag och kretsen höll också konsertkafe en kväll i juli vid gamla kyrkans klockstapel. Som tidigare år  bjöd marthorna på salt och sött med kaffe och saft på daghemmet Pikku Pirttis vårfest i maj.

NPI har redan i många år på våren ordnat frågesport för alla byföreningar och andra intresserade. Marthorna deltog med ett lag.

Nu var det igen älgsoppsår, Marthorna och jägarna bjöd byborna på älgsoppa i början av juni.

Årets stora projekt var renoveringen av vävstugan. Det var på tiden att den fick en ansiktslyftning eftersom vävstugan fyllde 50 år. Vävstolarna flyttdes från den ena väggen till den andra i den takt väggarna målades och taket fick ljus takpanel. Nu har vi en ren, fin och ljus vävstuga. Renoveringen blev klar till hösten då vävkursen igen inleddes.

Till de återkommande verksamheterna hör kokkursen för barn första veckan av sommarlovet. 18 barn  kokade mat och bakade under ledning av Anne-Maj och Erika . Nästa evenmang i turen är torgdagen i augusti som ordnas tillsamman med NPI. Tillställningen var välbesökt och många satt en lång stund i torgkafét och umgicks med varandra. I år hölls den sista pensionärersdagen redan den 29 november och Marthorna bjöd på risgrynsgröt med saftsoppa och jultårtor till kaffet. Lucia besökte också tillställningen.

Före jul var det igen tid för vår julauktion som hölls 4 december. Behållningen av auktionen var ett bra tillskott i kassan. Det traditionella pepparkaksbaket med skolbarnen ägde rum den 8 december och en massa pepparkakor bakades av 73 ivriga skolbarn. Pepparkakorna äts på skolans julfest och skolans Luciakaffe.

Julen närmade sig men ännu skulle julstigen gå av stapeln. Marthorna hade som vanligt kokat risgrynsgröt och jägarna bjöd på kaffe kokat över öppen eld. NPI stod för julgubbe och julgumma oliksom Lucia. Den 1,5 km långa spånbanan är vackert upplyst av tomtelyktor och evenmanget är mycket populärt speciellt bland barnfamiljer. Tyvärr var vädret inte det bästa, det var regn och rusk, men många deltog i alla fall.

Veckoslutet före jul delade Marthorna ut julblommor till alla bybor som har fyllt 80 år.

Marthorna har inte bara arbetat, på våren åkte vi till Fazers fabrik och fick proppa i oss godis. Vi besökte också Veteranmuséet i Nickby. Efter midsommar åkte vi österut på sommarutfärd tillsammans med Södra Paipis kretsen. Först besökte vi Novita garnfabrik och fick se hur bl.a. Sju bröder- och Nallegarnet tillverkas. Sedan kunde vi handla garn i fabriksbutiken. Lunch blev det i Fredrikshamn och efter lunchen fick vi en portion historia som flickskolans ledare fröken Hulkowius prestenterade under rundvandingen i staden. 

I vävstugan dunkar vävstolarna flitigt och tack vare Medborgarinstitutets kurs får vi många nya idéer till vävalster. Likaså finns det flitiga Marthor som stickar lappar till Moder Teresa filtar.

Under våren och hösten står Marthorna för trakteringen på pensionärsdagarna som ordnas i samabete med kommunen en gång per månad.

I slutet av året hade kretsen 44 medlemmar.

ETT JÄTTESTORT TACK TILL ALLA MARTHOR.

 

Norra Paipis Marthakrets
Kontaktuppgifter

Kontakt

Ilse Olenius
Ordförande
040 5365 827
Benita Sundström
Kassör
Cecilia Blomgren
Sekreterare
  Gun Karlsson, Anne-Maj Aspelin
Styrelsemedlemmar