Norra Paipis Marthakrets

Hänt i kretsen 2023, 2022, 2021, 2020 samt 2019

16.09.2019 kl. 12:45

  

Norra Paipis Marthakrets veksamhetsberättelse 2023

Medlemsantal: 45

Styrelsen: Ilse Olenius, ordförande och registeransvarig

Carita Lindqvist, viceordförande

Benita Sundström, kassör

Cecilia Blomgren, sekreterare

3.1 var det Julmöte hos Ilse och

31.1 årsmöte hos Leena.

2.2 pensionärsdag.

23.2 Sibbo Marthaförenings årsmöte i Bykyrkan. Norra och Södra Paipis kretsar stod för arrangemangen och kaffe med tilltugg. Intäkterna från lotteriet och kaffekassan, 433 euro gick till Ukrainaunderstöd.

28.2 Marthamöte på Widegård med Gun, Jessica och Cia som värdinnor

2.3 pensionärsdag. 28.3 Marthamöte på Widegård med Kristina, Sari, och Eija som värdinnor.

6.4 pensionärsdag på Widegård med påsk tema.

16.4 blev Marthorna bjudna till Kupsenkylä kåta iBorgnäs, där vi firade Gull-Britts och Margitas födelsedagar = 140 år. Kåtan är rymlig, och 16 Marthor rymdes bra i för att njuta av lägerelden. Kalaset inleddes med ett festligt glas bubbligt. Värdinnorna hade bullat upp med grillkorv, hembakta minipizzor, jordgubbstårta och en massa annat smått och gott.

25.4 Marthamöte på Widegård. The Guns är värdinnor.

4.5 Pensionärsdag med lunch. Vi grillade korv och bjöd på sallader. Avslutning på säsongen.

4.5 Marthautfärd till Bio Cine i Mäntsälä. Vi tittar på en av Leila Lyytikäinen producerade filmen Tytöt tytöt tytöt, som vann Jussi-statyett för bästa film. Leila Lyytikäinen berättade för oss om filmprocessen, och vi fick studera Jussi-statyetten på nära håll. Även modiga martyrer deltog.

 27.5  Finlands svenska Marthaförbunds årsmöte i Borgå. Ilse deltog som delegat för Sibbo Marthaförening.

6.6 Marthamöte på Widegård med Benita som värdinna.

 11.6 Marthorna ordnar tillsammans med Norra Paipis jaktförening hjortsoppsbjudning på Widegård.

5–9.6 och 12–16.6 Anne-Maj Aspelin drar Marthornas kokkurser för barn på Widegård. Den första veckan deltar 15 barn och den andra veckan deltar 14 barn. Förutom barn från Norra Paipis, deltog även barn från Järvenpää, Södra Paipis och Immersby.

 28.6 Marthornas sommarutfärd till Kotka. Södra Paipis stod för arrangemanget i år. Under dagen besöktes bland annat Sapokka-parken och Langinkoski. Lunchen avnjöts på Wellamocentret.

4.7  Marthamöte hos Astrid. Astrid bjuder på fylldkaka till ära av 80 år fyllda.

20.7 Norra Paipis Marthakrets stod för serveringen i konsert caféet vid gamla kyrkans klockstapel. Bjöd på våra Marthabullar.

8.8 Marthamöte hos Gull-Britt. 12.8 Den traditionella torgdagen på Widegård tillsammans med NPI. Vädret var vackert och många kom för att dricka torgkaffe, äta våfflor och korv samt köpa bakverk, grönsaker, loppisvaror.

7.9 Pensionärsdagen med bingo.

19.9 Marthamöte hos Filippa. Marthorna skickar 19 stycken filtar till Röda Korset.

5.10 Pensionärsdag, eftersom de gamlas vecka firades, bjöd vi på laxsoppa.

 11.10 Marthorna deltar i NPI's frågesport på Widegård, Marthorna deltog med två lag som placerade sig på 3 och 5 plats.

13.10 Jord- och skogsbruksministeriet hade beställt mat och kaffe av Marthorna för deltagarna i en av ministeriet ordnad skogsutfärd. Vi bjöd på laxsoppa och Marthabullar.

17.10 Marthamöte på Widegård. Vi uppvaktar Benita som fyllt 60 år

2.11 Pensionärsdag med kaffekören.

15.11 Marthamöte hos Benita. Vi beslutar om julens program. 29 julblommor ska delas ut till byns 80+ åringar.

23.11 Bakar Marthorna pepparkakor med skolbarnen. 59 elever kommer och bakar.

28.11 Ordnar Marthorna julbasar på Widegård. Glada lägerskolbarnen får delta med etteget bord. Det bjuds även på kaffe och jultårtor.

7.12 ordnas pensionärsdagen med Lucia, gröt, jultårtor och skinkbingo.

10.12 Julstigen ordnas på spånbanan, Marthorna ställer upp med det traditionella risgrynsgrötstältet. Ca 160 gäster låter gröten smaka.

Veckoslutet före julen delade vi ut julblommor till alla bybor som fyllt 80 år.

Övrig verksamhet: På våra kretsmöten har vi varje gång ett litet lotteri vars intäkter går till understöd för skolgång av två barn i Indien. Östnylands Lucia fick understöd. Verksamheten i vävstugan har fortsatt somtidigare och samarbetet med byns andra föreningar fortsätter. Ilse har deltagit en gång på våren och en gång på hösten som hjälpmartha på de kokkurser som ordnats för unga vuxna som behöver hjälp med vardagslivet.Kursen ordnas i samarbete med Sibbo Marthaförening, Sipoon Martat och socialtjänsten, som erbjuder tjänsten åt sina klienter.

 

 

 


Gigis uttömmande berättelse

                                                          Verksamhetsberättelse 2022                  

19.1    Sibbo Marthaförenings årsmöte på Viljan. Inte så många från vår krets var med. Det dividerades om stadgarna! Alla kretsar protesterade mot att föreningen tar hand om kretsarnas pengar. Ilse funderade på att avträda som kassör, men gjorde det inte. Blev nånsorts förlikning. Distriktet är avslutat.

Det verkar som om Norra Paipis skola, vars framtid varit hotad, nu ordnats på ett tillfredsställande sätt – att få fortsätta som tidigare.

8.3   Möte på Widegård. Ulrika och Aurora värdinnor. 22 deltog.

Vi hade egentligen inget årsmöte för senaste år. Situationen var likadan. Samma funktionärer i kretsen.   

Ilse hade beställt biljetter till Sv Teatern ”Pappan”.

Vi hade förhoppningar att kunna ordna pensionärsmöten på Widegård igen.

Så övergick vi till att dela ut Martha märken åt förtjänstfulla marthor. Silvermärken fick Kristina Lyytikäinen, Eija Kankarisalo och Gull-Britt Bergström. Brita Viljanen som inte var närvarande skulle få sitt märke senare. Till sist var det vår ordförande Ilse Olenius tur att få sitt välförtjänta guldmärke. Ilses märke hade senast burits av hennes gudmor Ann-Marie Rosenberg. Kretsen värderar högt sin ordförande och hoppas hon leder oss länge ännu.

22.3   Marthamöte i bykyrkan. En dubbelbokning av Widegård ledde till att vår träff ordnades i kyrkan. Ilse och Benita var värdinnor. 14 deltog.

5.4   Möte på Widegård. Ilse hade på våren varit hjälpmartha på en kokkurs som ordnades som ett samarbetsprojekt mellan Sibbo Marthaförening, Sipoon Martat och socialtjänsten i Sibbo kommun för unga vuxna invandrare hur man lagar mat i Finland.Kursen fortsatte på hösten för unga Sibbobor som behöver hjälp att hantera vardagen.

7.4       Pensionärsdag på Widegård. 30 – 35 personer deltog.

21.4    På Svenska Teatern i Helsingfors med Packaléns buss. Pappan gavs. 24 personer med.Kaffe och te förbeställt. Allt gick bra.

26.4    Möte på Widegård. 28 personer. Benita Lipponen informerade om 72 timmars beredskapen.

Bl.a. hur göra om strömmen går? Hur bete sig om vattnet slutar komma?

 Datasäkerhet – ta skydd – gemenskap.

 Inte lämna någon ensam.

 Allt detta och mera till talades det om.

 En givande föreläsning.

1.6       Möte på Vävstugan. 13 st.

6.6       Insamling för Ukraina. Olika saker matvaror, kläder, filtar 11 st, pengar mm. fördes till Eriksnäs av Ilse.

21.6     Möte på altanen på Vranges. 17 deltog. Leena och Gigi var värdinnor.

29.6    Utfärd med 37 personer till Sastamala. Start med Packaléns buss kl 7.30 från Norra Paipis. Deltagare också från Södra Paipis. Flera pauser på vägen med förtäring o.dyligt

Möjlighet att se sig om själv fanns också. Hemresan börjar kl 17.00. Hemma i Paipis ca kl 20.30.

14.7    Kaffe i klockstapeln. Ilse, Ulrika, Gigi och Dante var med. Ca 60 besökare.

26.7    Marthamöte hos Brita. 19 personer.Tal om torgdagen. Anne-Maj och Erika har hållit 2 st kokkurser för 12 st yngre och 6 stäldre barn. 4 stipendier hade delats ut åt 4 barn vid skolavslutningen. 50 €/barn.

13.8    Torgdagen på Widegård.Vi hade tur med vädret. Lotteriet gick bra. I Köket doftade det nybakad marthabulle. Marthornas hembakade kakor och bullar gick bra åt. Vid kaffeborden trivdes folk och  umgicks med gamla och nya bekanta. Marthornas vinst var 1050 €.

25.8    Möte hos G-B. 14 st + en katt. Talades ännu om torgdagen. Lyckad.6 st matlagningskurser hade hållits under sommaren. 56 barn deltog. 12.9.skulle vävkursen börja på Widegård.

1.9      Pensionärsdag på Widegård. Roligt att få träffas efter sommaren.

9.10    Bykyrkan fyllde 100 år. Hela kyrksalen var fylld med långbord. Många tal, flere sånger fick vi lyssna till. Tror att varje plats var upptagen. Fin traktering, maffiga fylldkakor bakade av en som vi känner. Kretsen uppvaktade med en penninggåva (200 €).

13.10  Sibbo Marthaförenings höstträff på Lilla Villan i Nickby. Ca 50 personer. Från Norra Paipis var vi 10 st som deltog. Temat var verksamma kvinnor. 2 unga kvinnor berättade entusiastiskt om vad verksamma kvinnor kan göra.

Mat och kaffe åt alla deltagare. Också några andra kvinnor kom till tals.

25.10  Marthamöte på Widegård. Värdinnor Kristina L, Eija och Sari. 17 deltog.

3.11.   Pensionärsdag på Widegård. Ca 47 st blev vaccinerade. Vaccinationerna sköttes av 2 sköterskor. Influensa eller corona eller bådadera. Kaffekören besökte mötet och underhöll med sång. Ca 12 medlemmar och en kantor med hopfällbart piano. Kaffe och goda färdigt bredda smörgåsar och kaka avnjöts.

22.11   Möte på Widegård. 17 deltog.Planering av basaren 29.11. Vi skall ha 400 lotter. 4 st köpkort från S-Market. Vinster efter vart och ens tycke.

29.11  Basaren. Ställdes i ordning tidigare på dagen. 2 st mattor till salu, en poppana mm. Bakverk och sylter, safter mm. Pia hade lagat flera vackert dekorerade julprydnader med olikfärgade glasbollar i olika mönster. Folk stod och satt i salen och väntade på att klockan skulle bli 18.30. Då satte basaren igång. Lotterna och det andra gick bra åt. Folk stärkte sig med kaffe och te och marthabullar. Resultatet av basaren var 1765 €.

1.12   Pensionärsdag på Widegård med skinkbingo och risgrynsgröt med fruktsoppa. Ca 50 personer samt ett förtjusande luciatåg med Lucia och 2 tärnor och en tomtenisse med lykta. En lärarinna fanns i bakgrunden men de unga sjöng bra flere sånger. Så kaffeoch jultårtor. Och bingo med en skinka som huvudvinst. En sköterska tog blodprov och RR av hugade. Sista gången för detta år. Få se hur det blir med mötena år 2023.

8.12   Pepparkaksbak med skolbarnen. Drygt 60 st. 2 klasser i gången. Allt gick bra efter gammalt mönster. Barnen fick saft och pepparkakor efteråt.

11.12  Julstigen med bl.a. ”Marthagröt”. Ilse hade kokat risgrynsgröten på opastoriserad mjölk från en bondgård i Paipis i kokvagnen. Den var extra god och räckte bra till.210 st grötätare i olika åldrar. Eija öste upp de flesta portionerna liksom förra året.

15.12  Då förde Ilse och Gigi en stor hög med filtar till Nickby. 26 stora Moder Teresa filtar, 2 st halvstora filtar och 4 små baby filtar. Söndagen den 18.12 var det meningen att hålla en gudstjänst för Ukraina flyktingarna som kommit till Sibbo. Sedan följde engrötfest för ukrainarna i församlingshemmet. Då skulle man också dela ut varma stickade och virkade gåvor.

 15.12  Ett snabbt möte med Satu Aarne – hälsovårdaren – om vårens möjliga seniormöten på Widegård. Följande datum kan bli verklighet, 2.2.2023, 2.3.2023, 6.4.2023 och 4.5.2023 avslutning med lunch                                                    

Ev. hjälpmedel förevisning

Minneslotsens besök

Jumppa någon gång

 Kaffekören med kantorn

 Nora Ahola- kulturprojekt

Hälsomätningar

År 2023

 Vårt julmöte för år 2022 hölls hos Ilse den 3.1.2023 kl 19.00. 20 personer och 2 katter. Huset vackert dekorerat. God traktering. Alla trivdes. Mest har vi setts på Widegård.

Tyvärr pågår kriget med oförminskad styrka mellan Ryssland och Ukraina. Ukraina behöver mycket hjälp så länge kriget fortsätter och folk lider och förlorar alltde har så bör vi göra allt vi kan för att hjälpa och stöda.

Norra Paipis 17.1.2023

Ghita Lillqvist

Sekreterare       

 

 

Gigis förträffliga berättele över året 2021

Årsberättelse 2021

Nu har vi gått över till år 2022. Coronan grasserar till och med värre än förut. En ny variant Omikron har dykt upp i vårt land och antalet smittade stiger i hela landet. Året 2021 var en väntan på vaccinationerna, som man hoppades skulle bromsa och bota farsoten. Men nu märker vi att så är inte fallet. Många av oss har fått vaccin 3 ggr. Ensamheten och osäkerheten och nya restriktioner sliter på nerverna. Mycket som varit planerat måste avbokas.

Något riktigt årsmöte gick inte heller att hålla. Vi fortsätter med samma ”besättning” som förra året. Det hölls inga kretsmöten i januari, februari, mars och april.

I mars kunde man läsa i tidningen att en av Kalle Augustsons hjälpsändningar var på väg till ön Lesbos i Grekland. Massor av flyktingar i nöd. Vi samlade hastigt ihop hjälpartiklar i kretsen. 26 st filtar, mössor, vantar och sockor. Barn och kvinnokläder, hygienartiklar, kökssaker, linnekläder mm av livets nödtorft. Från Nickby avgick transporten den 14.3.

Så kan nämnas att 4 st skolbarn som vanligt skulle få ett 50 €:s stipendium vid skolavslutningen.

Inför den kommande påsken, i slutet av mars samlades bland marthakretsarna ett stort antal godsaker för hemvårdens ”skötebarn” Något bakverk, litet godis, en syltburk o.dyl. Många var förvånade över gåvorna men mycket glada.

Den 16 mars avled en av de våra, vän och aktiv kretsmedlem, Synnöve Lahtinen. Familjen kondolerades.

Småningom kom sommaren och vi hade möjlighet att träffas utomhus på någon gräsmatta.

Första mötet höll Ulrika den 10.6, 18 deltog. En tyst minut för Synne hölls.

Nästa möte hade Gull-Britt den 1.7, 16 deltog.

Följande möte var hos Brita 13.7, 16 deltog.

Ilse höll möte hos sig den 5.8, 22 st deltog.

Gott att äta och dricka på alla möten och trevligt att träffas i solen sken.

Vi hade fått i uppdrag att ansvara för serveringen på 2 st koncertkaffetillfällen. 15.7 i gamla kyrkans klockstapel. Kvällen var mycket varm. 30-40 personer kom till vårt kaffebord. Ilse, Ulrika och Gigi serverade.

12.8 sista kyrkkaffet för sommaren i samband med koncerten ”Kesäyön unelma”. Rätt mycket folk. 65 personer lyssnade, litet färre kom till kaffebordet. Ilse, Gull-Britt och Gigi skötte serveringen.

2-6.8 hade Anne-Maj sin kokkurs för barn. 10 st litet äldre och 3 st yngre barn deltog. Kan i det här sammanhanget nämnas att det sk. distriktet som finansierat och anordnat kokkurserna har avslutats. Betyder förändring för kokkurser i framtiden.

14.8 Torgdagen. Först såg vädret bra ut. Men sedan kom regnet. Vissa tältdukar höll inte regn, så det blev att hastigt föra in alla bakverk och annat + lopporna. Serveringstältet hölls torrt så folk kunde dricka och äta i lugn och ro.

Så började vår krets hålla innemöten på Widegård. Det gick an i den stora salen.

16.8.arrangerade Gun K, Jessica och Cia första mötet på Widegård. Gun K uppvaktades med blommor och vas då hon hade fyllt 80 i juli. Vi satt långt från varandra. 21 st deltog.

7.9 Följande möte sköttes av Kristina L, Eija och Sari. 18 deltog.

29.9 Hade Anne-Maj och Rea möte. Bör nämnas att bondosten var mycket god. 20 pers och en valp. Carita som fyllt 80 år blev gratulerad med vas och blommor.

1.10 Vår mångåriga kretsmedlem Ann-Marie Rosenberg avled. Vi minns hennes humor och slagfärdighet. Kondoleanser åt hennes anhöriga.

26.10 Möte med 5 värdinnor. 18 st deltog. Leena O, Leena L, Margita, Carola och Gigi var värdinnor. En tyst minut för Ann-Marie.

9.11 Möte bland en massa spöken, benrangel och andra Halloween prylar. 20 st deltog. Ilse, Benita och Kristina G var värdinnor. Ilse läste sista delen av berättelsen som Saara Lillqvist skrivit för ca 20 år sedan, då hon var ett barn. Maria hade scoutkalendern med sig, som hon sålde. Gick bra åt. Tanterna köpte. En pensionärsdag skulle hållas den 11.11. En sjuksköterska skulle mäta blodtryck och blodsocker åt hugade.

11.11 Pensionärsdagen gick bra. 32 personer kom, trots att ingen annonsering satts in. Sköterskan tog proven. Hon var ung och trevlig. Sedan kaffestund med smörgåsar och en stor gräddtårta. Det planerades ett julgrötstillfälle den 9.12 för pensionärerna men senare blev den avbokad på grund av coronaläget.

23.11. Ännu ett möte på Widegård. 17 deltog. I ett kyligt Widegård träffades vi.

Irene och Gun trakterade oss. Ulrika uppvaktades på 70 års dagen med vas och blommor. Diskussion om den stundande basaren. Så kom samtalet in på våra stickade filtar. Sari hade ringt runt. Lamt intresse. Men sedan hade hon ringt till Borgå skyddshem. De verkade positiva till att få våra filtar. En förfrågan i salen gav nickar och glada miner. Inga protester.

Så till andra saker.

Ilse hade varit i Nickby på ”plantbytardag” den 14.9.

Frågesport på Widegård den 5.10. 5 lag. NPI arrangör. Ilse, Irene och Gigi deltog i Marthalaget. Laget blev 2:a. 2 lag delade på första platsen.

10.10. Box-Hangelby marthakrets 110 års jubileum. Hade bjudit 2 pers. från varje krets, ca 48-50 pers. var närvarande i Nevas golfbanas restaurang. En fotoutställning från SVUNNA TIDEN från kretsens födelse och framåt. Maria Skog gav oss historiken. Sedan uppvaktningar från kretsarna. En god och bastant måltid följde. En del sång och till sist Modersmålets sång unisont. Ilse och Gigi deltog.

Finska och svenska marthakretsarna i Sibbo hade ordnat matlagningskurs för yngre litet nyhjälplösa personer. Ilse var med 2 ggr och kockade med deltagarna.

4.11. Till Tabor i Box med 6 st filtar. Andrey Heikkilä med fru Christina var på besök. De berättade om sitt missionsarbete i Karelen och Ryssland. Görel Jansson var med. Hon har stickat många filtar. Flere andra Paipisbor var också i Box, Hedvig, Eva, Sture och Kerstin. Dante körde oss.

27.11. Basar på Widegård kl 13-15. Iklädda munskydd träffas medlemmarna för att duka, bära fram stolar och bord, grädda bullar. prissätta. ordna med lotterivinsterna. 300 lotter – många fina vinster. Carola skötte som många gånger förr om lottförsäljningen. Lotteriet gick bra åt likaså försäljningen  av hembakat mm. Många tog en kopp kaffe med ”marthabulle”. Kretsen fick in 1.566 € på basaren.

1.12. Fördes 12 vackra värmande filtar till Borgå skyddshem. Tre ”vårdare” tog emot oss och filtar. mössor och sockor överräcktes plus en hembakad kaka. Tyvärr såg vi inget av de inneboende, men det skall väl vara så i ett skyddshem när främmande kommer på besök. 9 familjer bodde på hemmet för tillfället. Det kändes bra att föra gåvorna till Borgå. Det var fint att Sari tog sig an saken. Sari och Gigi for till Borgå.

12.12 Den traditionella julstigen ca 1 km lång drog som vanligt en del folk. Ibland kom ett lätt regn men spånbanan var i skick. Längs banan lyste många lyktor och i små sällskap kom besökarna först till Marthornas grötstation. De flesta åt gröt och en del stäckte fram skålen för påfyllning. Gröten var faktiskt extra god. Len som sammet i munnen. Precis 200 personer räknades in som grötätare denna gång. Eija öste upp åt alla som ville smaka. Sedan vandrade folk vidare till julgubben och jägarnas öppna eld och ”porokaffe”. NPI hade bord med hembakat och annat i slutet av banan.

Det planerades ett marthamöte den 28.12. Ulrika och hennes familj ville bjuda på kalas. Men som mycket annat blev det inhiberat.  Coronans ökade framfart.

Kretsens 75-års dag är ännu ofirad av samma orsaker.

Kan ännu nämnas att 26 st julblommor till 80 år fyllda bybor bars ut till julen. En tradition som nog uppskattas.

Till julen gjordes följande donationer.

                      Luciainsamlingen fick 200 €

                      Betaniainsamlingen fick 200 €

Våra flickor i Indien fick under året som gick tillsammans 692 €

Trots allt som coronan ställer till med får vi vara glada över den gemenskap och samhörighet som vi känner inom kretsen och inom byn.

Med hopp om ETT BÄTTRE GOTT NYTT ÅR

                                            Norra Paipis 26.1.2022

                                            Ghita Lillqvist

                                            sekreterare

Styrelsen:   Ordförande :         Ilse Olenius

 Vice ordförande:           Carita Lindqvist

  Sekreterare:                 Ghita Lillqvist

  Kassör:                         Benita Sundström

  Ledamöter:            Gun Karlsson, Anne-Maj Aspelin

 Revisorer:      Gun Lindqivst, Leena Olander

                     

 

 

 

 Under under sommaren haft 3 utomhusmöten och ett på Widegård. Drygt 20 medlemmar har samlats varje gång.

Den 14 augusti ordnade vi torgdag tillsammans med NPI. Klockan 10 när torget öppnades, öppnade sig också himlen och en störtskur blötte ned allt och vi var  tvungna att flytta det mesta inomhus. När regnskuren var över började trots allt kunder komma och vi fick allt sålt.

 

 

Anne-Maj med Erika som hjälp höll kokkurs för barn första veckan i augusti. Barnen är så glada när de får kocka och baka. Nedan en bild på hur fint det dekorerade sina egna små tårtor.

 

Vi fortsatte med möten på Widegård under hösten. och 12.12 var det dags för julstigen. Marthorna stod för risgrysgröten, ca 200 portioner slevades upp till nöjda grötätare.

Julblommor delades ut till 80 år fyllda bybor. 

Under början av år 2021 har vi inte kunnat träffas fysiskt, men ändå deltagit i vissa evenemang.

Vi har deltagit i Kalle Augustssons insamling av kläder, hygienartiklar mm. till flyktinglägret på Lesbos. Vi packade också ned 21 filtar till insamlingen.

Marthaförbundet lanserade ett projekt "Glädje inför påsken" i vilket Sibbo Marthaförening och därmed också vi deltog. Över 100 paket med ätbara gåvor fördes till hemvårdens byrå och hemvårdarna delade sedan ut gåvorna till sina klienter, som var mycket tacksamma och glada över gåvorna.

 

 

 

 

 

 

 

Årsberättelse för 2020

Norra Paipis Marthakrets

Medlemsantalet 45

Medlemsavgiften 34 / 29 €

 

Styrelsen:   Ordförande :          Ilse Olenius

                   Vice ordförande:    Carita Lindqvist

                   Sekreterare:           Ghita Lillqvist

                    Kassör:                  Benita Sundström

                    Ledamöter:            Gun Karlsson

                                                   Anne-Maj Aspelin

Revisiorer:      Gun Lindqvist,   Leena Olander

 

Årsmöte 2020   27.1. hos Leena O med Carola

 1. mötet öppnas.
 2. val av mötesordförande, vice ordförande och sekreterare
 3. verksamhetsberättelse för år 2019
 4. bokslut för år 2019 jämte verksamhetsgranskarnas utlåtande
 5. beviljandet av ansvarsfrihet
 6. val av ordförande och viceordförande
 7. val av sekreterare
 8. val av kassör
 9. val av två styrelsemedlemmar
 10. val av två verksamhetsgranskare
 11. övriga ärenden

-val av ombud + ersättare till distriktsmöten, valda  blev GBoch Synne

Nu gick det så lyckligt att alla funktionärer omvaldes, även ombud och ersättare lovade ställa upp. Kristina L var ordförande för mötet.

Sibbo marthaförenings årsmöte hålls den 13.2 på Träskberga, kl 18.30. Marthornas kyrksöndag hålls i Söderkulla kyrka den 22.3 kl 10.

13.2   Sibbo marthaförenings årsmöte på Träskberga. Kallades i tiden ”Tunusas”. Tom Wickholm berättade om husets ”förflutna”. Många skeden, olika ägare. Senaste reparationen hade just blivit klar.

Mötet öppnades av Michaela Röman. Ilse var protokolljusterare. Mötets laglighet var ok. Verksamhetsberättelsen upplästes. Det finns numera 8 kretsar i föreningen. Formaliteterna följdes och allt godkändes. Ansvarsfriheten beviljad. Ordförande för nästa år är Michaela Röman. Val av styrelsemedlemmar och ersättare för dem som var i tur att avgå förrättades. Ilse fortsätter och Carita är vice. 25.3 skulle Distriktets vårmöte hållas på Elsie i Nickby. 290 medlemmar numera. 2 euro är bra som medlemsavgift. Marthorna har lovat ha program på Linda 20.5. Möjligen skall filmen om mjölkgårdarna visas. Kokkurserna har varit otroligt populära. Distriktet har hittills betalat för kurserna, men nu skulle det bli ändring. Vi har hela 9 st från kretsen med på mötet.                    

19.2      Marthamöte på Vranges, 20 pers, värdinnor Gigi och Leena L

Ilse läste upp en berättelse, skriven av då 12-åriga Saara Lillqvist. Hon deltog 1994 i en Mini Topelius tävling med ”Sagan om glädjens land”. Berättelsen var lång – med ett mycket gott språk. Vi får höra fortsätt-ningen någon annan gång. Vi hade ännu inte förstått att våren inte skulle bli så bra.

29.2      Koncert av en blåssextett och en sopran sångerska Mari Karjalainen från Lojo stads-orkester, på Widegård. Kalevalainspirerade stycken, litet vemodiga men helt njutbara. 50 åhörare!

5.3      Seniormöte på Widegård. Januari-mötet blev inte av, men i februari ordnades ett möte och i mars blev det litet hälsomätningar men mest allsång med en Sverigebördig trubadur, Jonas Näslund. Sedan kaffestund med smörgåsar, kryddkakor och fyllda piråger. Marthornas uppgift förstås. Tror alla var nöjda och uppslutningen var god. En stund dans för dem som varhugade. Några flere seniormöten blev det inte på hela året.

6.3       Det startade en buss från Widegård kl. 17.10 med destination Borgå. 40 passagerare. Vid några tillfällen stannade bussen och tog upp flere passagerare. Så kom vi till Borgå, till en biograf. En specialföreställning av filmen ”Livet efter döden” hade ordnats för oss. Filmmakaren var Klaus Härö och producenten Leila Lyytikäinen. Efter att vi sett filmen kom båda två och talade med oss och svarade på frågor. I filmen fanns både sorgliga inslag och sådant som man kunde skratta litet åt. Framför allt kanske filmen handlade om försoning. Filmen var sevärd och det var en förmån att få åka med på färden. Leilas mamma Kristina hade också en stor andel i att färden blev av. Vi är tacksamma.    

6.3       Möte i vävstugan. 20 pers. Synne och Ulrika värdinnor.

Carita hade varit till Röda korsets Konttiloppis med 4 st filtar och av Ulrika stickade en kass med sockor och mössor.

Vi har nu gått över 400-filt strecket.

22.3       Skulle det vara klädbytardag i Söderkulla kyrka. Mycket av det som jag nu skriver ner kunde inte genomföras p.g.a. coronaviruset eller covid 19 som man också kallade det. I mars blev vi på allvar medvetna om pandemins storlek och förlopp.

Distriktets vårmöte flyttades från 25.3 till 4.8 på Centralplanen i Nickby. Programmet på Linda 20.5 slopades. Här följer en lista på sådant som INTE blev av.

                   4.4  NPI:s sopplunch och basar

                   20.5 Vårt Svenska teaternbesök (Pappan)

                   24.5  Hjortsoppan

                    juni Kokkursen

                    1.7  Sommarutfärden

 juli  Inga serveringar i klockstapeln

dec Inget pepparkaksbak med skolbarnen

 dec Ingen julauktion

 dec Ingen julstig

Nu skall vi tänka på saker som kunde      genomföras.

Den 24.6 hade Ilse sammankallat till Marthamöte på gräsmattan bakom GB:s hus. 18 st + en pojke. I en stor ring satt nöjda marthor, Isoleringen var till en del uppknäppt. Ilse berättade att skolbarnen (4 st) också denna vår fått sina stipendier.

Carola som fyllt 80 hade fått Marthavasen i maj. Eija hade tagit ut den nya marthasången. Alla fick en kopia och så sjöng vi. GB hade många godsaker att bjuda på och många vinster till lotteriet. Skottväxling förekom också. Alla var glada att få träffas under trevliga förhållanden.

27.7     Marthamöte på Ilses gräsmatta. Solen sken och värmde. Vi var 20 stycken samlade. Brita fick Marthavas och blommor för fyllda 80. Tal om arrangemangen för torgdagen. Utdelning av reklam mm.

4.8       Distriktets ”vårmöte” hölls på centralplanen i Nickby. Ilse, GB och Synne deltog.

Marita Löfgren har skrivit ut sig ur kretsen kretsen. Barbro Lindqvist har i stället skrivit in sig. Vi är troligen 45 medlemmar.

8.8      Torgdagen gick enligt tidigare mönster. Litet längre mellan borden i kafeèt. En del använde ansiktsmask då de serverade. Flere loppis-försäljare hade tingat bord bl.a. Lotta Manner med hembakta limpor. Rigmor A med bl.a. tavlor från sin mamma Maj-Britts dödsbo. Carita kokade kaffet. Ulrika och Eija fungerade i köket och Kristina L skötte kaffeserveringen. Solen sken. Folk var glada men förstås litet försiktiga. Coronan. Resultat för kretsen 600 – 700 euro.

16.9       Förbundets vårmöte hölls virtuellt. Ulrika och Ilse deltog via .

22.9        Marthamöte på Widegård. Ulrika och Synne värdinnor 20 pers.

Vi kunde konstatera att torgdagen lyckats bra. Vädret var fint och folk var glada. Vi var placerade rätt så långt från varandra. Hela tiden måste man tänka på Corona smittan. Julblommorna skall vara 23-24 st och sedan beslöts utöka gåvan med ett kaffepaket och litet pepparkakor.

29.9         Frågesport på Widegård. 8 -9 lag. Ilse och Ulrika utgjorde marthalaget. De hade kanske behövt någon till i laget.

Socialvården i Sibbo hade närmat sig de finska och de svenska marthorna. De ville att marthorna skulle anordna matkurs för unga hjälplösa människor i Sibbo hjärta. Det blev en kurs. Start 2.11 sedan 16.11 och 30.11. Ilse deltog som ledare 16.11. Sista gången föll bort.

Till Lucia anslogs 200 euro och till Betanias julinsamling gavs också 200 euro. Våra fadderbarn har fått sina månadspengar. Men det redogör Benita för bättre än jag.

Det var meningen att hålla ett marthamöte till på hösten på Widegård men på grund av Corona-läget avbokades det.

26.11    Distriktets höstmöte hölls virtuellt på Teams. Ilse med GB och Synne deltog från vår sida.

16.12    Träff på Widegård för att komma överens om vem som för ut martha julhälsningarna till vilken över 80-åring Norra Paipis bo. ca 8 marthor skötte uppgiften.

Nu när året gått till ända, kan man bara konstatera att vi fått uppleva ett annorlunda och delvis skrämmande år. För många har det betytt isolering i hemmet, mycket handtvättning och många gånger tungt att använda mask i butiker och i andra sammanhang bland med folk. Också en oro har många känt då man varje dag kunnat läsa hur många smittade per dygn och har många som dött i pandemin. Nu väntar vi på vaccinet som vi hoppas skall stoppa fienden – covid 19, och ge oss ett ”vanligt” liv igen.

Det blev inget julmöte det här året. Inte passande att samlas ca 20 st, som det i allmänhet brukat vara på våra möten.

Med tack för året som gick och en önskan om ett

                      Bättre Gott Nytt År 2021

      

           Januari 2021

            Ghita Lillqvist, sekreterare

           

 

 

 

 

Årsberättelse för 2019           Norra Paipis Marthakrets

Medlemsantalet 44      Medelåldern 64,8 år

Styrelsen:

Ordförande :              Ilse Olenius                                              Viceordförande:       Carita Lindqist                                                 Sekreterare:              Ghita Lillqvist                                                       Kassör:                      Benita Sundström                                   Ledamöter:               Gun Karlsson, Anne-Maj Aspelin            Revisiorer:                 Gun Lindqvist, Leena Olander

Årsmöte 2019   21.1.

Mötet öppnades. Årsberättelsen för år 2018 upplästes. Verksamhets-granskarnas utlåtande var, Bra gjort. Kristina Lyytikäinen var ordförande för mötet. Omval över hela linjen. Valdes ombud och ersättare för speciella tillfällen. Synne o GB lovade fortsätta.

Kretsen beslöt att donera 1000 € till NPI:s nya diskmaskin på Widegård.

Den 31 januari firas 120 -års kalas för Marthorna på Träskberga.

31.1             Två busslaster med marthor styrde på kvällen till Träskberga för att fira Martharörelsens 120-års jubileum. 16 st var anmälda från oss. Ca 110 marthor, de flesta svenskspråkiga men 8-10 st finsktalande hade hörsammat inbjudan. Ordförande Lisbet hälsade oss välkomna och sedan fick vi vara med om en ost och vinkväll. Roland Oljemark hade dukat upp ost, bröd och olika slags viner. Det var bara att ta för sig. En särskild grupp marthor hade övat in en sång som dom sjöng för oss. Kaffe och Marthakaka avslutade kalaset.

Vi har haft 10 st s.k. vanliga möten i år. Alla olika förstås men på hemmaplan. Så har det varit annan sorts möten.

28.2             Var det Sibbo Marthaförenings årsmöte på Lampetas. Från oss deltog 12 st. Det finns 282 medlemmar i föreningen, åtminstone just då. Lissu hade undanbett sig återval. Ny ordförande blev Micaela Röman. Val av ersättare till distriktets vår & höst möten. En utställning i biblioteket med Marthamotiv skulle snart finnas i Nickby. Vårt bidrag till utställningen blev några stickade filtar och litet annat martharelaterat.

13.3             En grupp på 8 st marthor fick åka till RK:s Kontti i Vanda. Sune hade lånat sin sons litet större bil som rymde oss alla och 13 st filtar.    Då vi kom in i Kontti möttes vi av artiga unga män som raskt tog emot våra kassar och förde dem till något lager. Vi blev litet nedslagna och snopna, då vi så gärna hade talat med någon, och fått reda på vart våra filtar möjligen skickas. Annars var Kontti ett snyggt loppis.

24.3             Marthasöndag. Kanske ca 20 marthor från olika håll i Sibbo, och förstås en del annat folk. Från N. Paipis var vi 2 marthor och 1 martyr.

28.3             Distriktets årsmöte i Kyrkslätt. 3 från kretsen var med.

24.4             Frågesport på Widegård. Marthalaget som bestod av Ulrika, Aurora o Ilse tog hem segern.

16.5             Fest på Pikku-Pirtti. 35-40 personer. Ett tydligt vemod i luften, av olika skäl skulle PP stängas. För tillfället var det barnbrist, då flere av barnen skulle börja förskolan. Serveringen gick bra då 3 marthor hjälptes åt.

20.5             Med Packalèns buss till Marthamötet hos Brita och Raimo i deras stadshem i H:fors. Gott kaffe och hembakade godsaker bjöds. En trevlig omväxling att fara till mötet med buss. Vi var 18 st med.

26.6             Sommarutfärd till Ekenäs m.m. Södra Paipis Marthor o Packaléns hade satt ihop ett trevligt program. En fin sommardag. Egen tid att vandra omkring, men också guidad rundvandring med Viveca Blomberg, bl.a. besök i kyrkan. Sedan med bussen till Villa Smakhuset för en god lunch. Så bar det av till Lantbruksmuseet, Finbygränd med utställningar för envar. Bl.a. en ny liten utställning: Martha 120 år. Sedan vidare till Frimans diversehandel. Eftermiddagskaffe och möjlighet att smaka på och köpa Frimans egna ostar. Mycket att se och uppleva. Ca 35 pers.

11.7             Kaffe-Theservering i klockstapeln vid Gamla kyrkan. En rätt kall kväll, men trevliga ”taluga” kunder och skönsjungande artister. 40-45  personer besökte cafeet. 3 marthor + 1 martyr var med.

17.7             Soldatgossemötet på Widegård förlöpte bra. Naturligtvis en hel del förberedelser. Gästerna som var 33 st serverades skinkfrestelse mm. och jordgubbskräm som dessert. Deltagarna trivdes så bra att de ”hotade” att komma igen nästa år.

                      Lokalförsäkringen hade hört sig för om att få utnyttja marthorna och fältköket den 30 augusti. Destination Rönnäs. En köttsoppa m.m. önskades.

10.8             Torgdag på Widegård. På plats kl 8 för att resa tälten och bära ut bord och stolar. Soligt och varmt. En idealisk dag. Många försäljare hade bokat bord. Också nya personer. Lotterna gick bra åt. Kaffetältet hade många besökare, som trivdes med att sitta och diskutera med bekanta. Marthornas bord med hembakat lockade köpare. Man märker nog hur viktiga sånahär tillfällen är för bygemenskapen. Torgdagens saldo blev + 835 € för kretsen.

29.8             Arrangemangen för Rönnäs färden. Kvällen före då köttet redan var kokt till soppan, samlades en del marthor på Widegård för att skala potatis och rotsaker och ”spita” köttet. Nu läser jag Ilses berättelse om dagen som började vid 5-tiden på morgonen 30.8 och slutade vid 17 tiden på e.m.

14.9             Marthatorget på Senatstorget i Helsingfors. Många tält, många marthor, Ilse hade reserverat ett delat bord under tak för försäljningen. N.Paipis Marthor sålde hembakat och stickade varor. Solen sken och platsen var bra. Alla bakverk såldes slut. Litet stickat blev kvar. Mycket folk vissa tider, både finsk- och svenskspråkiga marthor och andra. Program och tjohej. Uppskattningsvis var det 15.000 personer på torget.

3.10             Jubileumsdag på Widegård. Höstens andra servicedag för åldringar. 25 år sedan starten för dessa dagar, där N. Paipis marthor i många år haft en stor roll med kaffekokning och smörgåsbredandet och servering + ordnandet i salen med bord och stolar m.m. Några eldsjälar hade redan 2 år tidigare kört igång med hälsovård och bastubad för dem som saknade bastu. Hjälp med badandet på Widegård och rådgivning stod då på programmet men ingen ”utfodring”= traktering. Lisbet Gädda berättade om starten.

23.10           Marthaföreningens höstträff på Ljusbacka. Endorfinmarthorna stod för ca 45 pers. servering. Micaela Röman hälsade oss välkomna. Dr Anders Mickos talade om skogen som en källa till välmående. Sjukdoms-symtomen minskar då man rör sig i skogen. Barnen mår bättre i skogen och skyddas från allergier. Positiva bakterier finns i skogen. Levern mår bra av det mjukare underlaget i skogen. Skogens skönhet gör människan gott.

30.10           Distriktsmöte i Esbo. 3 st från oss var där.

13.11           En kväll med inbjudna gäster från S.Paipis. Vi hade rustat för ca 40 pers men det blev något färre. Ilse hade beställt en trevlig flicka från Rosk,n&Roll sophantering, Sabina Lindström, för att lära oss sortera rätt. Kvällen var mörk och regnig. Vi fick vänta en stund innan experten kom fram. Ulrikas barnbarn Aurora underhöll oss med 2 vackra sånger utan ackompanjemang. Duktig flicka. ”Experten” kunde sin sak och det var bra att hon gav oss tips om sorteringen. Borden var vackert dekorerade med granriskvistar och rosor. En elektrisk ljusslinga på varje bord bidrog till stämningen. Roland Oljemark hade tillrätt goda sallader och med kaffet serverades Marthakaka.

3.12             Julauktionen. Massor av fina bakverk och annat att auktioneras ut och en hel ”hop” av fina vinster till lotterierna. God stämning. Många Paipisbor. Ca 65- 70 personer. Pia var mäklare, som vanligt. Väldigt bra resultat på kvällen 2.400 €.

5.12             Sista pensionärsdagen för höstsäsongen. Många besökare. Dels var det ju vaccinationstillfälle men mycket annat också. Risgrynsgröt och fruktsoppa + kaffe med jultårtor. Lisbet hade igen ordnat med en ung Lucia med 2 tärnor, som sjöng vackert. ca 70 personer mötte upp. En del obekanta för att bli vaccinerade. Marthorna reagerade på kommunens vårprogram. Enligt det skulle vi inte ha något möte i januari. På frågan varför? kom det litet undvikande svar: Man kan ändra litet på saker och ting. Nu vet vi redan att så här blev det i januari.

8.12             Julstigen 14:e gången. Ilse lagade igen gröten i fältköket nu med Filippas hjälp. Tältet sattes upp. Lyktorna lyste upp stigen. Först var vädret helt bra, men senare kom det regn. Vi räknade med 200 st grötätare.

17.12           De två filtarna som var tänkta åt Helga och Sirkka-Liisa överräcktes tillsammans med var sin liten julstjärna. Filtarna uppskattades nog. På hösten brann den radhuslänga som de bodde i. De förlorade det mesta av sin egendom. Många kramar utväxlades också då gåvorna överräcktes. Carita, Stina och Gigi var med.

30.12           Julmötet med namnlös julklapp hos Ulrika. Vi var hela 26 st den kvällen. Ilse hade en liten frågesport åt oss. Annars är det vår tur ordna med sommarutfärden och förmodligen soppan med jägarna.

                      I somras hade Anne-Maj sin populära kokkurs. Hela 25 st knattar deltog.

                      Vävkursen fick en ny lärarinna på hösten, Sirkka Soinio-Myllynen.

                      2 av våra kretsmedlemmar har avlidit under året. Helga Lind gick bort i februari och Gunnel Blomgren i oktober. Vi har hedrat dem på våra möten med en tyst minut och sorgeadresser.

                      Vi har glatt oss åt att 2 st nya medlemmar skrivit in sig. Leila Lyytikäinen och Sari Lilius.

                      Gull-Britt har stickat 6 st vackra, värmande sjalar till Regnbågen. Kristina sponsorerade garnet. Vidare har GB också stickat 6 par sockor till samma adress.

Stickkompaniet har sänt 26 filtar ut i världen. Samt 46 st beklädda sittdynor till Ural.

26 st julblommor har delats åt 80 år fyllda Paipisbor.

Cancerbarnen har fått 40 €.

Fattiga barns julglädje 200 €,

Lucia likaså 200 € samt

300 € till hjälp åt dem som blev utbrända ur radhuset i Nickby.

Ulrika har stickat 12 par sockor och en mössa.     

Skolstipendierna 50 € åt 4 barn.              

Åt de 2 indiska fadderbarnen 25 €/månad.

  Vägstädning i maj sköttes som alltid med frivilliga krafter.

                      Sedan vill jag påminna om att byn fick en egen nästan 170 sidor lång skrift: Norra Paipis äldst och yngst i Sibbo. Den utkom före julen och man kan förmoda att den var en populär julklappsbok. En arbetsgrupp under Odin Sjöholms ledning har sammanträtt många gånger under året som gått för att få ett bra resultat tillstånd.

                             ETT GOTT NYTT ÅR

                             VÅR STUND PÅ JORDEN

                             VI HOPPAS ATT ÅRET

                             BLIR ETT VÄLSIGNAT 2020

                  

               Norra Paipis 14.1.2020

                     Ghita Lillqvist

                      Sekreterare

 

 

 

 

 

Norra Paipis Marthakrets
Kontaktuppgifter

Kontakt

Ilse Olenius
Ordförande
040 5365 827
Benita Sundström
Kassör
Cecilia Blomgren
Sekreterare
  Gun Karlsson, Anne-Maj Aspelin
Styrelsemedlemmar